fbpx

4 moduri în care sănătatea orală vă afectează calitatea vieții

De la dorința de a socializa până la sănătatea mintală, există modalități în care sănătatea orală vă poate afecta calitatea generală a vieții despre care poate nu le cunoașteți.

Majoritatea oamenilor nu realizează cât de importantă este sănătatea lor orală până când au un dinte dureros sau încep să vadă carii. Cu toate acestea, menținerea unei bune igiene orale este o parte importantă a sănătății tale generale și poate promova o mai bună calitate a vieții. Un set puternic de dinți și gingii înseamnă că puteți mânca alimentele dorite și puteți bea lichide pe care le iubiți.

O igiena orală bună este, de asemenea, un indicator al sănătății tale generale, deoarece îngrijirea dinților înseamnă de obicei o dietă cu conținut scăzut de zahăr, cu o mulțime de nutrienți importanți pentru creștere și întreținere. Iată patru moduri în care sănătatea orală vă poate afecta calitatea vieții.

Limitează implicarea socială

S-ar putea să nu-ți dai seama, dar sănătatea ta orală și capacitatea de a socializa eficient sunt integral legate. Simptomele sănătății și igiena orală precară pot duce la funcționarea socială și psihosocială compromisă. Drept urmare, cei din jurul tău pot începe să-și formeze percepții negative despre sănătatea ta, slăbindu-ți potențial legăturile sociale.

În termeni de zi cu zi, sănătatea orală precară înseamnă că este mai puțin probabil să faci lucruri precum să cunoști oameni noi și să faci o primă impresie pozitivă. Este mai puțin probabil să salutați noile cunoștințe cu un zâmbet larg și chiar s-ar putea să descoperi că durerea unor afecțiuni precum cariile te împiedică să participi la evenimente sociale.

Conduce la alte boli

O igiena orala buna iti protejeaza mai mult decat doar gura. Afecțiunile bucale pot duce la tot felul de rezultate negative asupra sănătății și chiar și o carie mică poate fi o mare problemă dacă este lăsată netratată.

Este posibil ca infecția să apară în zonele în care cariile dentare progresează, ducând la puroi și abcese. Stomatologul dumneavoastră vă poate prescrie antibiotice pentru a trata infecția, dar trebuie să abordați cauza principală pentru a evita boli mai grave.

Afectează sănătatea mintală

Este greu să te simți cel mai bine atunci când te doare sau te confrunți cu efectele unei afecțiuni orale. Sănătatea orală precară poate provoca chiar tulburări cognitive. Unele studii arată o relație între sănătatea orală și debutul precoce al demenței, deoarece pierderea dinților crește semnificativ riscul atât de demență, cât și de deteriorare cognitivă.

Este dificil să separați cauza de efect atunci când vine vorba de sănătatea mintală și gura dumneavoastră. Cu toate acestea, persoanele cu sănătate mintală precară pot prezenta un risc mai mare de apariție a unor boli orale suplimentare, cum ar fi bolile gingiilor și cariile dentare. La rândul său, acest lucru poate crea o spirală de evenimente în care granița dintre sănătatea orală precară și sănătatea fizică este estompată.

Afectează succesul și mobilitatea socială

O sănătate orală bună înseamnă mai mult decât să arăți un zâmbet sănătos în timpul unei întâlniri de afaceri sau unui interviu. O bună igienă dentară este de obicei asociată cu venituri mari și bogăție disponibilă. Aceasta înseamnă că oamenii din jurul tău își pot forma opinii nejustificate pe baza aspectului dinților tăi.

Un studiu britanic din 2021 privind mobilitatea socială intragenerațională și sănătatea orală autoevaluată a constatat că cei care au raportat că au o sănătate orală mai bună au avut mai multe șanse să experimenteze o mobilitate socială ascendentă în timpul vieții. În schimb, mobilitatea descendentă a fost asociată cu sănătatea orală auto-evaluată. Concluziile studiului longitudinal sugerează că sănătatea orală crește și scade în funcție de mobilitatea socială, inclusiv de schimbările în educație, angajare și venituri.

Este greu de garantat că periajul pe dinți și vizita la dentist va duce la o viață de succes. Cu toate acestea, efectuarea controalelor de rutină vă poate ajuta să evitați timpul liber de la muncă pentru boli și poate fi semnalul de trezire de care aveți nevoie pentru a vă reevalua starea de sănătate și comportamentele actuale.

Suntem singurul cabinet stomatologic din județul Satu Mare dotat cu laser de origine americană Biolase, care are o rată de succes crescută exponențial față de tehnicile clasice.  

Adresă:

Bulevardul Transilvania nr. 4 ap. 1 – Satu Mare (intrarea din spate, dinspre str. Decebal)

Număr de telefon:

0754 903 369

Adresă de email:

expertdental2020@yahoo.com

Copyright © 2023 ExpertDental
Right Menu Icon