fbpx

Un studiu identifică o posibilă metodă pentru a contracara pierderea osoasă

Remodelarea osoasă în organism implică un act de echilibru între osteoblaste, celule care construiesc osul, și osteoclaste, celule care îl descompun. Boli precum osteoporoza, artrita și parodontita implică pierderea de os și sunt legate de o activitate supraabundentă a osteoclastelor.

Într-o lucrare publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetătorii americani oferă noi informații despre reglarea osteoclastelor, ceea ce ar putea face lumină asupra dezechilibrelor care pot cauza boli osteolitice.

Lucrarea realizată de o echipă de la Școala de Medicină Dentară a Universității din Pennsylvania și de colegii săi identifică proteina IFT80 ca fiind un jucător cheie în menținerea sub control a populațiilor de osteoclaste. Aceștia au descoperit că șoarecii cărora le lipsește IFT80 au crescut populații de osteoclaste mai mari decât se așteptau și, ulterior, au dezvoltat osteopenie severă.

“Când ne gândim la transpunerea în clinică, credem că această descoperire este foarte importantă”, a declarat autorul principal al studiului, A/Prof. Shuying (Sheri) Yang.

“Pe măsură ce începem să înțelegem mecanismul și funcția genetică a IFT80, am putea să o considerăm pe aceasta și proteinele sale din aval ca potențiale ținte terapeutice.”

A/Prof Yang a devenit interesată de studierea rolului IFT80 în linia celulelor stem hematopoietice după un studiu anterior publicat în Nature Cell Biology. Acesta a dezvăluit că IFT, sau proteinele intraflagelare, joacă un rol în transportul proteinelor din celulele T. Aceste proteine reprezintă un punct de interes pentru laboratorul doamnei Yang, iar descoperirea i-a trezit interesul, deoarece celulele T și osteoclastele sunt ambele derivate din celulele stem hematopoietice, precursorii celulelor sanguine.

IFT ajută la construirea ciliilor, organite senzoriale asemănătoare unor antene care se extind din celule, prin transportul proteinelor de la baza ciliilor la vârful lor și înapoi.

În lucrări anterioare, A/Prof Yang și alții au arătat că IFT-urile joacă roluri esențiale în reglarea osteoblastelor și condrocitelor, din celulele stem mezenchimale, care produc și mențin osul și cartilajul.

Acest studiu recent este primul care leagă IFT80 de un rol în osteoclaste și care constată că IFT80 controlează o cale de degradare a proteinelor și servește ca regulator negativ în timpul diferențierii osteoclastelor. Aceste caracteristici îl fac o țintă valoroasă pentru o potențială intervenție terapeutică.

“Cu atât de multe boli legate de pierderea excesivă de os, există o mare nevoie de a găsi modalități de abordare a pierderii de os și de restabilire a echilibrului în remodelarea osoasă”, a declarat A/Prof Yang.

sursa: bitemagazine.com.au

Suntem singurul cabinet stomatologic din județul Satu Mare dotat cu laser de origine americană Biolase, care are o rată de succes crescută exponențial față de tehnicile clasice.  

Adresă:

Bulevardul Transilvania nr. 4 ap. 1 – Satu Mare (intrarea din spate, dinspre str. Decebal)

Număr de telefon:

0754 903 369

Adresă de email:

expertdental2020@yahoo.com

Copyright © 2023 ExpertDental
Right Menu Icon